Amics del coet Bétera

Història

Com tots sabeu en el 2007, va aparèixer la Directiva 2007/23/Ce del Parlament Europeu, sobre els articles pirotècnics.
En aquesta normativa aparèixien una sèrie de restriccions que feíen perillar la continuació y futur de les nostres festes.
A mi, com a la majoria de jóvens i no tan jóvens del poble, ens agrada moltissím la Cordà i estar tota la nit del día 15 d´Agost tirant coets pels carrers del poble i disfrutar del soroll i olor de pólvora.
Per este motiu, cuant començí a escoltar a través dels mitjans de comunicació tots els impediments, a través, condicions i no se cuantes coses més, que des de l´Unió Europea volien posar entorn a totes les nostres tradicions relacionades amb la pólvora i amb els coets. Em va començar a entrar un nerviosísme i una inquietud, que havía de fer alguna cosa per que a les nostres festes i tradicions no els afectara, o els afectara lo menys possible. Perque…¿ Que sería de les festes de les alfabegues, de les obreres i els majorals, sense la cordà, la coetà, la coetà del gos, els coets de luxe…?
També afectava les falles, amb totes les restriccions en les despertaes, mascletaes,i castells, també les processons, comunions o bodes sense el seu castell o traca.
Pues com diríen els majors al carrer “quina cosa més desustancià”.
Nosaltres portem la pólvora a la sang i no sabem fer un acte sense ella.

Per totes estes coses al 2008 començí a buscar informació, tots sabeu, que la manera més fàcil i ràpida hui en día es a Internet i allí vaig trobar molta gent amb les mateixes inquietuts.
I em donaren l´idea de fer una Associació.
Per lo que es va crear l’Associació Amics del Coet de Bétera, ja que, creiem que a l´hora de protestar sempre faríem més força com Associació que cada un pel seu compte.
Cuant començí a buscar informació, per a vore que feia falta per crear una associació, m´enterí que hi havía una Federació, la FVAAC, (La Federació Valenciana d’Associacións d’Amics del Coet), i em posí en contacte amb ells.
La FVAAC em va explicar com estava tot el tema i em van invitar a una de les seues reunions informatives que estaven fent per la Comunitat.
En una reunió que varem tindre m´explicaren que estaven treballant amb Consellería de Governació, y diverses agrupacions més, i estaven creant una transpossició de la Directiva del Parlament Europeu.
En aquesta transpossició apareix, la Instrucció Técnica Complementària 18, que és la que realment ens interesa, ja que, és la que protegeis les nostres tradicions, com la Cordà y totes les modalitats relacionats amb els coets.
En ella els únics requisits que ens fiquen per continuar amb les nostres festes, tal i com les coneixem, es que estem inscrits en una Associació Legalment Constituida.

El 28 de Novembre del 2008, vaig presentar per primera vegada els papers a consellería, per donar de alta l’ Associació.
Després de casi any i mitg de papeletjos amb Consellería, el 15 de Septembre del 2009, aconseguirem que l’Associació Amics del Coet de Bétera, siguera una Associació legalmente constituïda.
El dia 28 de novembre del 2009, invitarem a la FVAAC per que feren una reunió informativa a Bétera. Per que tot el poble estiguera al corrent.

I perfí va arrivar el gran dia de la presentació, va ser el passat 27 de Març del 2009.
En el 2010 varem recuperar la cordà tradicional amb el carro i la peça, en la cercavila del Crist amb coets.

En el 2011, a més dels actes que férem l’any anterior, recuperarem la despertà del día 15 d’Agost. Ja que feia molts anys que ja no es feia, i era el primer acte del día 15 i el que convida a la gent a començar el día de la festa gran amb més alegría.

També va ser el primer any que tragerem a la Divina Pastora.
I ens comprometerem que sempre i quant no hi hagen clavaris, amb el fí de que es continue fent la provessó de la Pastoreta serem nosaltres els que la tragem.
Ja que feia anys hi va haber problemes per a fer la provessó de la Pastoreta, per falta de clavaris.
Es un acte molt bonic i al qual participen la majoria dels xiquets del poble.
Aplega el 2012, i a més de continuar amb els actes nombrats varem fer un acte propi.
El dia de Sant Antoni, fem una demostració de les diferents modalitats de cordà, que es fan a la comunitat: El Carro amb les peçes (Cordà tradicional), La Canya (Bocairent), Cueta, i la Cordà.
Acte que va agradar a tot el món I que es un dels principals que fa la Associació.

També varem organitzat una exposició, FOC ANTIC DE COETERIA.
Un gran éxit, va tindre una bona acollida per la gent, va ser molt visitada.

I el día del Gos, farem per als xiquets una demostració de les diferents modalitats de Cordà.
També es va acosegir junt amb l’ Ajuntament que tor nara la coeta per tots els carrers del poble. Cosa que no ocorria fa molts anys.
Aço va aconseguir que el foc no és concentrara, que no hi hageren masificacions de gent, que les protestes dels veins foren menors i els danys ocasionats foren mínims.
I algo molt important que tot el món disfrutara d’ una nit magica, com és la nit de la coeta.
Açó a va afavorir la festa, que desde un principi es veia amenaçada.
Gràcies a l’ Associació i al treball desinteresat de molts em aconseguit que es conserve i no soles aixó, que vaja a més.
I va arribar el 2013.
Continuem fent els actes avants nombrats, que ja son una tradició per nosaltres.

Hem aconseguit un local, on fer les juntes, una cova oferida per el consistori…

Tenim a la majoría dels socis amb el CRE.
Ja que estic i de forma informativa per a tot aquell que no estiga al corrent.
Per a que tingueu una idea, i de forma molt resumida.
Tot aquell que vulga participar en la cordà, cueta i de mes actes amb coets i en general amb pólvora. Han de estar en una associació. (legalment constituïda). Han de traures el carnet CRE, Consumidors Reconeguts com Esperts (cada associació se encarrega dels seus socis).
A soles podran adquirir els coets el membres (RG-CRE) de les associacions.

Hem creat esta web per a que tots esteu informats de tot lo relacionat amb el món dels coets.

Som cuasi 300 sócis, anem a fer al 2014 els 5 anys de l’ Associació i per eixe motiu, tenim unes sorpreses resevades per al 2014. No seu podeu perdre.

I que la llum, l’aroma i la música dels coets dure per sempre.

Diseño web Màxim Llistó | www.programadorinformatico.net
Social Links:
FACEBOOK